Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

Prosumententarief zonnepanelen: hoeveel bedraagt de netvergoeding?

Sinds 2015 moeten eigenaars van zonnepanelen een netvergoeding of zogenaamde prosumententarief betalen aan de netbeheerder, indien zij gebruik maken van het distributienet. De netvergoeding moet enkel worden betaald indien deze 'prosumenten' (of producerende consumenten) beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van maximaal 10 kW.

Waarom werd het prosumententarief ingevoerd?

Laten we eerst even teruggaan in de tijd. Wat is het prosumententarief, en waarom werd deze ingevoerd?

Op 18 december 2014 keurde de VREG de nieuwe distributietarieven goed. Daarin zat ook een prosumententarief, een capaciteitsvergoeding voor netgebruikers die zelf ook elektriciteit produceren. Sinds 1 juli 2015 wordt dit prosumententarief aangerekend via de factuur van de elektriciteitsleverancier.

Het prosumententarief werd ingevoerd om de ongelijkheid weg te werken die was ontstaan bij de aanrekening van de kosten voor het gebruik van het distributienet. Netgebruikers betalen immers een netvergoeding op basis van de hoeveelheid energie die wordt afgenomen. Bij gebruikers met een terugdraaiende teller werd de geïnjecteerde energie in het distributienet afgehouden van de afgenomen energie. De netvergoeding die zij betaalden lag dus veel lager dan wat ze zouden moeten betalen op basis van hun werkelijk afgenomen energie. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg.

netvergoeding en prosumententarief

Hoeveel bedraagt het prosumententarief?

Het prosumententarief is een aanvullend capaciteitstarief. Het is een bedrag dat elk jaar wordt aangerekend per kVA geïnstalleerd vermogen van de omvormer. Niet het vermogen van je installatie is dus van belang, maar wel dat van de omvormer.

Het prosumententarief verschilt ook al naargelang de netbeheerder. Dit komt omdat sinds de vrijmaking van de energiemarkt de nettarieven periodiek vastgelegd worden voor elektriciteit en gas. En dit gebeurt per distributiebeheerder afzonderlijk.

Hieronder vind je een overzicht per distributiebeheerder.

NetbeheerderNetvergoeding (per kW)/per jaar
Inter-Energa95,74 euro
Infrax West99,74 euro
Iveg98,03 euro
PBE93,55 euro
Gaselwest (via Eandis)113,03 euro
Imea (via Eandis)85,35 euro
Imewo (via Eandis)92,89 euro
Iveka (via Eandis)93,12 euro
Iverlek (via Eandis)92,95 euro
Intergem (via Eandis)80,82 euro
Sibelgas (via Eandis)106,94 euro


Wie is jouw netbeheerder?

Selecteer uw postcode



Rekenvoorbeeld

Om te berekenen hoeveel je jaarlijks aan netvergoeding zal moeten betalen, volstaat het om het vermogen van je omvormer(s) in kW te vermenigvuldigen met het tarief van je netbeheerder.

Woon je bijvoorbeeld in Gent, dan is je netbeheerder Gaselwest. Zij hanteren een tarief van 113,03 €. Heeft je omvormer een vermogen van 3,2 kW, dan betaal je jaarlijks een totale netvergoeding van 361,70 €


Bereken zelf je jaarlijkse netvergoeding

Wat is het vermogen van je omvormer? (in kWh)



Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte module
Vergelijk gratis meerdere offertes