×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van zonnepanelen

Met zonnepanelen hoef je niet of nauwelijks nog te betalen voor je elektriciteit. Hierdoor kan je jaarlijks tot wel honderden euro's besparen. Benieuwd hoeveel het zou kosten om zonnepanelen op je dak te laten leggen? Vraag via onderstaand formulier meerdere offertes in één klap aan, en vergelijk prijzen van verschillende installateurs. Zo vind je meteen de meest interessante deal.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonnepanelen-installeren.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken elektriciteit op, en doen dit op basis van het zonlicht. De energie die de zon afgeeft is onuitputtelijk, en men spreekt daarom van duurzame energie. Zonnepanelen wekken dus energie op zonder dat dit een negatieve invloed heeft op het milieu.

Maar hoe doen zonnepanelen dit juist? En wat heb je juist allemaal nodig voor een goed functionerende installatie? Wat met elektriciteitsmeters en dergelijke? Het antwoord op al je vragen proberen we je op deze pagina te geven.

zonnepanelen werking


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Zonnepanelen laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Nooit meer betalen voor je elektriciteit!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een zonnepanelen installatie op je dak te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
zonnepanelen-specialist

aanvraag starten


Werking van zonnepanelen

Elke installatie van zonnepanelen bestaat grofweg uit de volgende onderdelen: zonnepanelen, een montagesysteem waarmee de zonnepanelen op het dak of op de grond worden geplaatst, de omvormer en bekabeling.

Zonnepanelen en zonnecellen

Elk zonnepaneel bestaat uit verschillende zonnecellen. De meeste zonnepanelen hebben 48, 60 of 72 zonnecellen. Klassieke zonnecellen zijn opgebouwd uit silicium kristallijn. Twee flinterdunne laagjes silicium worden parallel tegenover elkaar geplaatst, en geven onder invloed van het invallend zonlicht elektronen uit hun atomen los. Een metalen contact tussen beide laagjes vangt de vrijgegeven energie op.

De omvormer

De opgewekte stroom wordt vervolgens naar een omvormer geleid, die de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom. Dit omvormen is nodig aangezien het elektriciteitsnet op wisselstroom werkt. Bij het omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom gaat steeds een kleine hoeveelheid energie verloren in warmte. Dit energieverlies kan je beperken door een hoogrendementsomvormer te gebruiken. Niet enkel de kwaliteit van de zonnepanelen, maar dus ook de kwaliteit van de omvormer bepaalt het rendement van je installatie.

zonnepanelen omvormer

De meeste omvormers zijn geruisloos, en kunnen dus perfect in je woning zelf geplaatst worden, bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen de elektriciteitskast. Sommige omvormers maken echter een zacht geluid, waardoor je ze best in de kelder of op de zolder plaatst. Enkele omvormers zijn voorzien van een waterdichte behuizing, en kunnen buiten geplaatst worden.

Dunne film zonnecellen

De laatste jaren verliest de silicium kristallijne zonnecel aan populariteit, ten voordele van de zonnecel op basis de dunne film. Dit soort zonnecellen is milieuvriendelijker, en is vooral ook veel goedkoper om te produceren. Zonnepanelen op basis van dunnen film zonnecellen zijn dan ook veel goedkoper voor de consument. Nadeel is dat het rendement nog altijd iets lager is dat de klassieke zonnepanelen op basis van kristallijne zonnecellen, al wordt de achterstand op dit vlak steeds kleiner.

Derde generatie zonnecellen

Intussen wordt er zelfs druk getest met een derde generatie zonnecellen, die gebruik maakt van nóg lichtere materialen, die zonnepanelen op termijn niet enkel goedkoper maken, maar die ook het rendement van zonnepanelen nog zou moeten verbeteren. Zo wordt er gebruik gemaakt van materialen zoals polymeren, quantum-dots en nano antennes.

plaatsing van zonnepanelen

Productiemeter en elektriciteitsmeter

Productiemeter

Na de omvormer wordt een productiemeter of groene stroommeter geplaatst. Deze productiemeter zal heel eenvoudig meten hoeveel stroom je zonnepanelen hebben opgewekt.

Nadat de stroom langs de productiemeter is gepasseerd, zal het dan eindelijk door jou als consument verbruikt kunnen worden. De opgewekte stroom van je zonnepanelen kan nu ter plaatste gebruikt worden voor je televisie, je verlichting, je wasmachine, ...

Elektriciteitsmeter met terugdraaiende teller

Stroom die je niet zelf opgebruikt, wordt teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. De stroom die je terug op het net stuurt, maar ook de stroom die je zelf van het net haalt moesten je zonnepanelen op bepaalde momenten te weinig energie leveren, wordt gemeten via de elektriciteitsmeter (ook wel injectiemeter of facturatiemeter genoemd).

Voor de stroom die je van het elektriciteitsnet haalt, betaal je het gangbare elektriciteitstarief. Voor je eigen opgewekte stroom betaal je uiteraard niets.

Stroom die je teruggeeft aan het elektriciteitsnet omdat je het zelf niet nodig hebt, ben je echter niet 'kwijt'. Bij het plaatsen van zonnepanelen wordt je oude elektriciteitsmeter immers vervangen door een elektriciteitsmeter met een terugdraaiende meter. Leveren je zonnepanelen meer energie dan dat je verbruikt, dan zal de teller van deze elektriciteitsmeter dus terugdraaien. Haal je bijkomende energie van het elektriciteitsnet, dan zal de teller oplopen. Let wel op: een meter met een terugdraaiende teller is enkel toegestaan bij installaties met een vermogen van maximaal 10 kW.

Het is dus deze elektriciteitsmeter met terugdraaiende teller die je veel zal doen besparen op je energiefactuur. Immers, elke kWh die je zelf in het elektriciteitsnet injecteert, doet elke kWh die je zelf van het net haalt teniet. Op het einde van het jaar betaal je dus veel minder op je energiefactuur.

Een elektriciteitsmeter met terugdraaiende teller kan echter nooit onder 0 zakken. Een meter die helemaal is teruggedraaid, wordt dus steeds afgerond naar 0 kWh. Blijf je op dat moment dus meer stroom produceren dan dat je verbruikt, dan wordt jouw stroom dus 'gratis' in het elektriciteitsnet geïnjecteerd, zonder dat je hiervoor vergoed wordt. Zorg er dus voor dat je zonnepanelen niet teveel stroom produceren.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zonnepanelen

Graag je elektriciteitsfactuur verlagen door zonnepanelen te plaatsen? Prima zo! Wij helpen je hierbij! Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zonnepanelen specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte module
Vergelijk gratis meerdere offertes