×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van zonnepanelen

Met zonnepanelen hoef je niet of nauwelijks nog te betalen voor je elektriciteit. Hierdoor kan je jaarlijks tot wel honderden euro's besparen. Benieuwd hoeveel het zou kosten om zonnepanelen op je dak te laten leggen? Vraag via onderstaand formulier meerdere offertes in één klap aan, en vergelijk prijzen van verschillende installateurs. Zo vind je meteen de meest interessante deal.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonnepanelen-installeren.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is de terugverdientijd van mijn zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen is de tijd die je nodig hebt om je totale investeringskost in zonnepanelen terug te verdienen. Die investeringskost kan je terugverdienen omdat je energiefactuur dankzij je zonnepanelen lager is, of misschien zelfs helemaal wegvalt. Indien je meer hebt bespaard op je energiefactuur dan je geïnvesteerd hebt in je zonnepanelen, dan heb je je zonnepanelen terugverdiend. Hoe sneller je je kosten hebt terugverdiend, hoe langer je later kan genieten van gratis energie.

Waarom is de terugverdientijd belangrijk?

De terugverdientijd van zonnepanelen is voor veel mensen de doorslaggevende factor in hun keuze om al dan niet een installatie te plaatsen. In tegenstelling tot andere parameters, zoals prijs en rendement, geeft de terugverdientijd je een veel globaler beeld van de rendabiliteit van je installatie. Een lage prijs zal bijvoorbeeld veel moeilijker te verantwoorden zijn indien je een heel laag rendement hebt. Omgekeerd is een installatie met een hoog rendement veel minder aantrekkelijk indien deze installatie een buitengewoon hoge prijs had.

Kort door de bocht is je terugverdientijd dus een weergave van de verhouding tussen de prijs van je installatie, en het rendement dat je uit je installatie haalt. Hoe hoger je rendement ten opzichte van je prijs, hoe sneller je je installatie hebt terugverdient.

We schrijven "kort door de bocht", want er zijn natuurlijk nog andere factoren die meespelen. Denk bijvoorbeeld maar aan het elektriciteitstarief dat je zou moeten betalen, maar ook aan premies en subsidies die je kan ontvangen.

Later in dit artikel overlopen we alle factoren die een invloed hebben op de terugverdientijd. We geven je ook de mogelijkheid om zelf je terugverdientijd te berekenen dankzij onze calculator.

Maar eerst willen we even kijken welke evolutie de terugverdientijd heeft doorgemaakt de afgelopen jaren.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Zonnepanelen laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Nooit meer betalen voor je elektriciteit!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een zonnepanelen installatie op je dak te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
zonnepanelen-specialist

aanvraag starten


Evolutie van de terugverdientijd

Er wordt wel eens gezegd dat de terugverdientijd van zonnepanelen de laatste jaren sterk gestegen is als gevolg van het afschaffen van allerlei premies en subsidies. De terugverdientijd is als gevolg van het wegvallen van deze premies uiteraard in negatieve richting geëvolueerd, aangezien premies en subsidies je terugverdientijd verkorten.

Ten tijde van de hoge subsidiëring van zonnepanelen in ons land bedroeg de gemiddelde terugverdientijd van een installatie makkelijk 6 à 8 jaar. Aangezien de levensduur van een installatie van zonnepanelen makkelijk 25 jaar kan bedragen, dan weet je meteen dat 6 à 8 jaar een heel interessante terugverdientijd is.

Maar de reden waarom al deze premies en subsidies verdwenen, was omdat de terugverdientijd zonder al deze subsidies ook nog interessant was. De afschaffing heeft uiteraard wel een negatieve impact gehad op de terugverdientijd, want deze steeg naar zo’n 11 à 12 jaar. Maar zelfs met een levensduur van 25 jaar is een terugverdientijd van 11 à 12 jaar nog steeds heel interessant.

Bovendien is de prijs van zonnepanelen al jaren in dalende lijn. Enerzijds is er toenemende concurrentie op de markt, wat de prijzen drukt. Anderzijds leiden verbeterde productietechnieken tot goedkopere productiekosten, wat uiteindelijk tot lagere prijzen leidt voor de eindconsument.

Als gevolg van die dalende prijzen is ook de gemiddelde terugverdientijd terug in positieve richting aan het evolueren. Vele installaties die anno 2016 in ons land geïnstalleerd worden, hebben opnieuw een terugverdientijd van zo’n 8 à 10 jaar. Bovendien ziet het er naar uit dat de gemiddelde terugverdientijd de komende jaren nog lichtjes zal zakken.

Welke factoren bepalen de terugverdientijd?

Uit de korte inleidende tekst kon je al afleiden dat de terugverdientijd van zonnepanelen afhangt van verschillende factoren. Grofweg zullen de volgende zaken een invloed hebben op je terugverdientijd:

Totale aanschafkost van je systeem

Hoe hoger de prijs van je installatie, hoe hoger ook het bedrag dat je dient terug te verdienen. Je zal dan ook meer tijd nodig hebben om dat hogere bedrag terug te verdienen.

De totale aanschafkost van je installatie omvat niet enkel je zonnepanelen, maar ook andere kosten, zoals de installatiekosten en de prijs van de omvormer. Die omvormer zal niet de hele levensduur van je zonnepanelen meegaan. Na een 10 à 15-tal jaar zal je deze omvormer dienen te vervangen. De prijs voor die tweede omvormer tel je dus ook mee in je totale aanschafkosten.

Je gemiddelde elektriciteitsverbruik per jaar

Ook je gemiddelde elektriciteitsverbruik per jaar speelt een rol in het berekenen van je terugverdientijd. Installeer je immers geen zonnepanelen, dan zal je dit jaarlijkse elektriciteitsverbruik moeten betalen aan je energieleverancier. Met zonnepanelen kan je deze jaarlijkse kost dus uitsparen. Hoe hoger je jaarlijkse energieverbruik, hoe meer je zal kunnen besparen.

De voorwaarde is wel dat je zonnepanelen voldoende vermogen opwekken om je energieverbruik te kunnen opvangen. Dit is gelinkt aan de volgende factor: het vermogen van je zonnepanelen.

De energieproductie van de zonnepanelen

Je elektriciteitsverbruik mag dan misschien hoog zijn, indien je zonnepanelen niet genoeg vermogen genereren om je volledige elektriciteitsverbruik te dekken, dan zal je nog steeds een deel elektriciteit van een energieleverancier moeten afnemen. Dit deel dien je uiteraard wel te betalen.

De energieproductie van je zonnepanelen speelt dus ook een rol in de berekening van je terugverdientijd. Kunnen je zonnepanelen niet de volle 100% van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik dekken, dan moet je bijkomende elektriciteit afnemen van je energieleverancier, en dat betekent dus dat je jaarlijks nog steeds een kost hebt.

Dekt je installatie wel de volle 100% van je elektriciteitsverbruik, dan heb je geen jaarlijkse kosten meer te betalen aan een energieleverancier.

Het elektriciteitstarief

Het elektriciteitstarief dat je moet betalen aan je energieleverancier per kWh bepaalt natuurlijk ook de energiefactuur die je eventueel zou moeten betalen, indien je geen zonnepanelen hebt. Hoe hoger het elektriciteitstarief, hoe hoger de energiefactuur die je zou moeten betalen zonder zonnepanelen, en hoe meer je dus zou kunnen besparen mét zonnepanelen.

Het elektriciteitstarief verschilt van leverancier tot leverancier, en soms zijn er ook tussen regio's onderling verschillen. Gemiddeld ligt het elektriciteitstarief rond de 0,24 à 0,25 € per kWh.

Opvallend is dat de elektriciteitsprijzen de laatste jaren fel gestegen zijn, zeker indien je vergelijkt met onze buurlanden. De laatste 8 jaar stegen de elektriciteitsprijzen met bijna 30%, wat erop neerkomt dat de elektriciteitsprijzen jaarlijks zo'n 3% tot zelfs 5% stijgen.

Niet leuk indien je deze prijzen effectief moet betalen, maar des te leuker indien je helemaal geen hinder ondervindt van deze prijsstijgingen, dankzij je zonnepanelen.

Eventuele premies en subsidies die je nog ontvangt voor de installatie

Hoewel de laatste jaren veel premies, subsidies en fiscale voordelen zijn afgeschaft, zijn er nog wel enkele premies te verkrijgen. Vooral op gemeentelijk niveau kan je hier en daar nog een premie krijgen, al zijn ook hier veel premies afgeschaft.

Op onze pagina over premies en subsidies kan je kijken of jouw gemeente nog een premie uitreikt.

Uiteraard spelen premies en subsidies ook een rol in de berekening van de terugverdientijd. Premies en subsidies, zij het eenmalig of jaarlijks, verlichten je totale aanschafkost, en zorgen er dus voor dat je meteen een deel van deze aanschafkost hebt terugverdiend.

Vele fiscale voordelen voor zonnepanelen zijn de laatste jaren weggevallen. En dit heeft uiteraard een negatieve impact gehad op de terugverdientijd. Deze zakte van ongeveer 6 à 8 jaar met subsidies naar 11 à 12 jaar zonder subsidies.

Sinds het afschaffen van de vele fiscale voordelen is de prijs, en dus de totale aanschafkost van zonnepanelen, echter sterk gezakt, waardoor de terugverdientijd voor een gemiddelde installatie terug naar een niveau van 6 à 8 aan het evolueren is.

Hoe je terugverdientijd berekenen?

Nu we weten welke factoren een rol spelen, kunnen we zelf de terugverdientijd gaan berekenen. Elk van de beschreven factoren zal een positieve of een negatieve impact hebben op de terugverdientijd, dus we moeten elke factor op een juiste manier inpassen.

De terugverdientijd van een systeem van zonnepanelen is dan als volgt te berekenen:

Berekening terugverdientijd van zonnepanelen



Totale aanschafkost (incl. installatiekosten, omvormer, ...)

- Bedrag dat jaarlijks bespaard wordt (elektriciteitsproductie * elektriciteitstarief)

- Premies en subsidies die je (jaarlijks) ontvangt

+ Eventuele bijkomende (jaarlijkse) kosten

Normaliter zal jaarlijks meer bespaard worden dan dat je moet betalen. Op een bepaald moment zal de bovenstaande berekening dus in je voordeel uitdraaien. Op dat moment heb je je zonnepanelen terugverdiend, en dit is dus ook de terugverdientijd van je systeem.

terugverdientijd van zonnepanelen

Rekenvoorbeeld

Laten we dit eens concreet maken aan de hand van een rekenvoorbeeld.

De familie Jansen uit Groningen is een gemiddeld gezin met twee kinderen. Ze willen graag een systeem van zonnepanelen plaatsen op hun dak, om zo te kunnen besparen op hun energiefactuur. Hun gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar bedraagt momenteel 4.000 kWh, wat overeenkomt met een normaal jaarverbruik van een gemiddeld gezin met twee kinderen.

Nadat ze alle zonnepanelen op deze site hebben bekeken en geanalyseerd, hebben ze uiteindelijk gekozen voor de STP290S-20/Wew van Suntech Energy, een compacte maar krachtige module die perfect geschikt is voor hun relatief kleine dak. Dit zonnepaneel heeft een piekvermogen van 290 W, en de 12 panelen die de familie Jansen wil plaatsen kunnen in het bijwijlen zonnige Groningen een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 3.775 kWh genereren. De totale aanschafkost voor hun installatie (incl. montage, omvormer, aansluiting op het net, ...) bedraagt 6.000 euro.

Berekening van de terugverdientijd voor de familie Maes




Eénmalige aanschafkost (incl. installatiekosten, omvormer, ...) 6.000,00 €


Jaarlijkse besparing 843,46 €


Jaarlijkse energiebesparing (3.775 kWh * elektriciteitstarief) 843,46 €

+ Premies en subsidies 0,00 €



Terugverdientijd (6.000 € / 843,46 €) 7,11 jaar



De familie Jansen zal zijn installatie van zonnepanelen dus na 7 jaar en 1 maand terugverdienen.

Calculator: bereken zelf je terugverdientijd!

Indien je alle parameters bij de hand hebt, is de terugverdientijd van je zonnepanelen dus makkelijk te berekenen. Uiteraard heb je best al een idee welke zonnepanelen je wil plaatsen, om te weten welk rendement en vermogen je uit je zonnepanelen zal halen. De terugverdientijd van je installatie kan immers sterk verschillen op basis van het type zonnepaneel en de grootte van je installatie.

Heb je nog geen idee welke zonnepanelen je wil plaatsen, dan bieden we je elders op deze site de mogelijkheid om te geschikte module te zoeken.

Heb je wel al een idee van de zonnepanelen die je wil plaatsen, dan kan je via deze calculator je terugverdientijd berekenen.

Wat is je jaarlijkse energieverbruik? (in kWh)


We rekenen aan een gemiddeld elektriciteitstarief van 0,24 € per kWh. Wil je rekenen aan een ander tarief?



Selecteer de module die je wil plaatsen




Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zonnepanelen

Graag je elektriciteitsfactuur verlagen door zonnepanelen te plaatsen? Prima zo! Wij helpen je hierbij! Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zonnepanelen specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte module
Vergelijk gratis meerdere offertes